dimecres, 18 de gener del 2012

Educació o negoci?

Primer de tot disculpar-me pel llarg silenci, però he estat mol enfeinat els darrers dies, però per fi, ja he tornat.

Avui m'agradaria parlar de les retallades en educació.

Jo, que curso segon de batxillerat en un institut públic al Baix Llobregat, estudio Economia de l'empresa i el meu professor ens va informar, al setembre, que a partir de la tornada de les vacances de Nadal ell no vindria fins els març ja que se n'anava de viatge a Sud-America amb una excedència.
El nou de gener, dilluns, tots vam tornar a classe, i a tres quarts de dues teníem EOE (Economia i Organització d'Empreses), vam esperar un quart d'hora esperant el substitut però aquest no va aparèixer.
Vam demanar què passava, i la coordinadora del centre ens va informar que encara no havien nomenat substiut (tot i saber des del setembre que el necessitarien) i que el nomenarien dimecres a la tarda (els nomenaments anteriorment es realitzaven els dilluns, els dimecres i els divendres a la tarda, actualment i a causa de la crisi només es realitzen els dimecres i els divendres) i per tant no tindríem professor fins dijous al matí.
Vam perdre ja dues hores de classe (amb la selectivitat a quatre mesos vista) i el dijous quan vam tornar a classe l'escena de dilluns es va repetir, no havien nomenat encara substitut, tot i que hi havien hagut nomenaments.
Cal esmentar que a la majoria de centres només hi ha un professor d'economia, per tant hi ha una gran llista de substituts.
Havíem perdut ja tres hores de classe, i és clar, divendres vam perdre la quarta.
Per fi, dilluns va aparèixer la nova professora, nomenada el divendres a la tarda.
Ara parlem en xifres (aproximades):
El professor titular, amb una antiguitat aproximada d'uns quinze anys, cobra (repeteixo, aproximadament) uns 2400€, el meu professor, que té una excedència de tres mesos, no pas una baixa, ha deixat de cobrar durant aquest temps uns 7300€.
La substituta cobra uns 1800€ mensuals, és a dir, uns 90€ per dia feiner.
En resum, el govern, només en una setmana al meu centre, s'ha estalviat uns 600€ a causa de l'excedència del professor titular, i uns 450€ a causa de la falta de substitut. En total 1050€.
Estalviar en temps de crisi és una bona idea, però a quin preu?
Una centena d'alumnes s'ha quedat durant una setmana sense professor, amb el consegüent de més feina per als altres professors (guàrdies, substitucions etc) i una setmana perduda pels estudiants. I en el meu cas, a segon de Batxillerat, una setmana, és a dir quatre hores de classe, és molt important.
Aquest és el meu cas, però al meu mateix centre ha passat una cosa molt similar amb el professor de física i director del centre.
Quants diners s'estan estalviant a costa de desprestigiar i abaixar la qualitat de l'escola pública? És just que juguin amb la nostra educació i el nostre futur?
Què hem de fer? Passar-nos a l'escola privada i deixar l'escola pública com un ghetto per a "pobres desamparats"? És aquesta la solució? Carregar-se l'estat del benestar que tants anys ha costat crear?

Som moltes gallines, ens haurem de fer venir un restrenyiment i així no tindran cap més els que de nosaltres s'aprofiten.
Les gallines diem que no.

VISCA LA REVOLUCIÓ!




1 comentari:

  1. És realment una vergonya el que s'està fent amb l'ensenyament públic. I els càlculs que apuntes no deixen lloc a dubte: ens prenen per imbècils.

    Víctor
    http://superviventcatala.blogspot.com/

    ResponElimina